Kötelező olvasmányok 2017/18.

Tájékoztató a 2017/2018-as tanév kötelező olvasmányairól (minden évfolyam számára)

Kedves Diákok, kedves Szülők!

Az elkövetkező tanévben kisebb-nagyobb változtatásokat fogunk bevezetni a kötelező olvasmányok tekintetében, ezért most nyáron nem közlünk teljes listát egyik évfolyamon sem. Mivel azonban vannak, akik szeretnének előre olvasni, ezért néhány biztosan elolvasandó mű címét közzétesszük, így a nyár hátralévő részében ezekkel lehet bíbelődni. Ugyanakkor szeretnénk hangsúlyozni, hogy az elolvasott művekre az órákon való megbeszéléskor emlékezni kell, tehát akinek nem olyan jó a memóriája, hogy egy olvasás után még hosszú hónapokig emlékszik egy mű cselekményére, de azért szeretne nyáron kötelezőt olvasni, azt arra biztatjuk, hogy mindenképpen készítsen magának feljegyzéseket! A tanév során mindig időben fogjuk jelezni, hogy egy adott művet mikorra kell elolvasni, tehát pl. amire biztosan csak tavasszal kerül sor, azt nyáron nem nagyon éri meg elővenni.
Az alábbiakban évfolyamonként megtalálhatjátok, hogy mi lesz a tanév első kötelezője, illetve néhány olyan mű szerzőjét és címét is közöljük, amelyek nem baj, ha felkerülnek a könyvespolcotokra, mert valamikor úgyis le kell onnan venni őket! Minden egyéb fontos információt megtudtok majd a szeptemberi elő irodalomórákon, tehát az alább közöltekhez képest többet és mást is kérhet majd a magyartanárotok! Addig is mindenkinek klassz olvasmányokkal teli szép nyarat kívánunk!

A magyar munkaközösség tagjai

7. évfolyam: Mikszáth Kálmán – Szent Péter esernyője; Tamási Áron – Ábel a rengetegben; de egyik sem rögtön év elején lesz!; a könyvespolcra pedig: Jókai – A huszti beteglátogatók, A nagyenyedi két fűzfa, A Damokosok; Goldoni – Két úr szolgája; Shakespeare drámái; Tasnádi István stb. – Időfutár.

8. évfolyam: Szabó Magda – Abigél; Salinger – Zabhegyező (új fordításban Rozsban a fogó); de egyik sem rögtön év elején lesz!; a könyvespolcon pedig jó, ha ott van: Rejtő Jenő – A tizennégy karátos autó, Orwell – Állatfarm, Molière drámái, Tasnádi István – A kőmajmok háza!

9. évfolyam: hasznos lenne év elejére a Görög regék és mondák, valamint a 44 híres eposz c. könyv (könyvtárból, antikváriumból…), kell majd Szophoklész Antigonéja; a könyvespolcon legyen Biblia (esetleg új fordítás) és Shakespeare drámái!

10. évfolyam: 44 híres eposzból Zrínyi – Szigeti veszedelem; Molière – Tartuffe; a könyvespolcon pedig még legyen ott: Voltaire – Candide, Goethe – Faust, Kármán – Fanni hagyományai, Katona – Bánk bán, Vörösmarty – Csongor és Tünde, Balzac – Goriot apó, Petőfi és Arany összes költeményei!

11. évfolyam: Jókai Mór – Az arany ember (már szeptemberben!); Dosztojevszkij – Bűn és bűnhődés/Feljegyzések az egérlyukból (utóbbi a 11.c-nek); a könyvespolcra pedig: Tolsztoj – Ivan Iljics halála, Csehov drámái, Ibsen drámái, Mikszáth – Tót atyafiak és A jó palócok, Madách – Az ember tragédiája, Móricz – Rokonok, Ady, Babits összes költeményei kerüljön!

12. évfolyam: ha 11-ben nem volt, akkor Kosztolányi – Édes Anna lesz az első, illetve Bulgakov – Mester és Margarita; a könyvespolcon pedig legyen ott: Thomas Mann – Mario és a varázsló, Camus – Közöny, Brecht, Beckett drámái, Kosztolányi és József Attila összes költeménye, Ottlik Géza – Iskola a határon, Örkény Tóték c. drámája, Kertész Imre – Sorstalanság!